Apa yang berlaku jika anda menyekat kenalan di WhatsApp?

Sekiranya anda pergi ke halaman kenalan di messenger WhatsApp, anda dapat melihat butang "Sekat". Beberapa pengguna tertanya-tanya apa yang berlaku sekiranya mereka mengklik butang ini? Adakah pengguna dapat mengetahui bahawa anda telah menyekatnya? Jawapan untuk soalan ini dan banyak lagi terdapat dalam artikel kami.

Perkara yang paling penting ialah apabila disekat, kenalan tidak dapat berkomunikasi dengan anda. Ini berlaku untuk kedua-dua mesej dan panggilan yang menggunakan messenger - dalam kedua kes tersebut, anda tidak akan tersedia untuk kenalan, dan anda juga tidak akan melihat pemberitahuan bahawa pengguna yang disekat cuba menghubungi anda.

Adakah kenalan dapat mengetahui bahawa mereka telah disekat? Bukan ya daripada tidak - dengan petunjuk tidak langsung.

Tanda tidak langsung pertama adalah ketiadaan avatar pengguna. Iaitu, dia:

Dan kemudian ia hilang:

Tetapi ini adalah tanda tidak langsung, jadi tidak perlu segera menerima ketiadaan avatar sebagai penyumbatan.

Tanda tidak langsung kedua adalah ketiadaan waktu terakhir lawatan oleh pengguna. Ia adalah:

Menjadi:

Dan, sekali lagi, tanda yang satu ini belum menjadi bukti penyekat, kerana pengguna dapat membuang paparan waktu lawatan terakhir.

Tanda penyekat ketiga tidak langsung adalah tanda semak kelabu pada mesej yang dihantar. Contohnya, seperti inilah mesej yang dihantar, yang tidak sempat dibaca oleh pengguna:

Oleh itu - satu tanda semak kelabu, yang mengatakan bahawa mesej belum dihantar dan terletak di pelayan WhatsApp.

Dan ada pengecualian di sini: WhatsApp membolehkan anda mematikan pemberitahuan penghantaran pesan oleh pengguna, jadi dengan tanda semak kelabu, dia dapat membaca pesan, sementara warna tanda centang tidak berubah (begitu juga bilangan tanda semak).

Sekiranya semua perkara di atas dilihat oleh pengguna, maka dengan kebarangkalian 99% dia disekat. Komunikasi dalam kes ini adalah mustahil. Pengeluaran? Gunakan nombor telefon lain dan tambahkan ke pengguna, tetapi tidak ada jaminan bahawa nombor lain juga tidak akan disekat.

Menyekat pengguna adalah mudah. Untuk melakukan ini, ketik avatarnya, misalnya:

Klik pada ikon Maklumat.

Ketik pada baris "Sekat".

Dan sahkan tindakannya.

Garis "Buka blokir" menunjukkan bahawa kenalan telah disekat.

Pada masa akan datang, dengan menggunakan baris yang sama, anda dapat membuka blokir pengguna, jika diperlukan.

Recent Posts